2016. okt 26.

Mit együnk futás előtt?

írta: sportdieta
Mit együnk futás előtt?

Az őszi időszak a nagy futóversenyek időszaka, és sokan a nyári hőséget követően ilyenkor kezdenek el futni ismét, kifejezetten a szabadban. A futás az egyik legegyszerűbb sportág, minimális az eszköz és helyigénye, de vajon a táplálkozásunkat sem kell megváltoztatni, ha futunk? Állítólag az sem mindegy, hogy mit eszünk-iszunk futás előtt! Szarka Dorottyával, a Panhellen Magyarország sporttáplálkozási szakértőjével beszélgettünk!

_mg_9619_k.jpg

Mely tápanyagok fontosak a futásnál?

Szervezetünk „üzemanyagként” az energiát adó tápanyagokat használja fel, vagyis a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat. A tápanyagok felhasználásának sorrendje függ a (sport)tevékenység idejétől és intenzitásától. Nyugalomban (pl. ülőmunka közben) és alacsony intenzitású mozgás (pl. séta) alatt a test főként zsírokból, a zsírszövetből nyer energiát. Ahogy növeljük a testmozgás időtartamát, úgy válnak egyre fontosabb üzemanyaggá a szénhidrátok. Ebből következik, hogy futóedzések és -versenyek alatt a legfőbb, legfontosabb energiaszolgáltatók a szénhidrátok. De természetesen a másik két tápanyagcsoportot sem szabad elhanyagolni, a fehérjéknek fontos szerepe van az izmok fenntartásában, a zsírok pedig elengedhetetlenek bizonyos élettani funkciókhoz.

Mi a véleménye a divatos szénhidrátcsökkentésről?

Ahhoz, hogy az edzések hatékonyak legyenek, a versenyek pedig eredményben gazdagok, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát elfogyasztása. (Hosszú távú szénhidrátmegvonás alatt az agyunk sem működik megfelelően; fáradékonyabbak, ingerültek leszünk.) A sporttevékenységet mindig feltöltött szénhidrát-, más néven glikogénraktárakkal kell megkezdeni! Éppen ezért a tréninget/versenyt megelőző étkezések legyenek magas szénhidrát-, de alacsonyabb zsír- és fehérjetartalmúak. Erre azért van szükség, mert a zsiradékok és a fehérjék több időt töltenek a gyomorban, lassabban emésztődnek, ezáltal kellemetlen érzést (pl. puffadás, teltségérzet) idézhetnek elő. Ráadásul – ahogy már megtudtuk – nem ők az elsődleges energiaforrásaink futás közben. Tehát ne féljünk a szénhidráttól, amelynek a futást megelőzően négy fő feladata van: megakadályozza az izomzat fehérjéinek lebontását, segít elkerülni az alacsony vércukorszintet és annak tüneteit, mint pl. szédülés, gyors elfáradás, homályos látás, segít megelőzni a sport közbeni és utáni farkaséhséget és a jóltápláltság érzését adja, mely mentálisan is jó hatással van ránk.

Mit együnk futás előtt?

Nem mindegy, hogy hány órával futás előtt étkezünk, délelőtt vagy délután futunk, ugyanis ezek a tényezők határozzák meg az ajánlott ételeket. 3-4 órával a délelőtti futás előtt ehetünk például sonkás szendvicset (2 szelet korpás kenyérből) uborkával, tojásos szendvicset jégsalátával, zabpelyhet joghurttal, gyümölccsel, néhány szem olajos maggal (pl. dió, mandula), esetleg egy házi banános muffint. Délutáni edzés előtt pár órával válasszunk tonhalas pennét brokkolival, enyhén fűszerezett csirkemellet kölessel és rukkolával, tojásos rizst uborkasalátával, tofut bulgurral és cukkinivel. Egy órával futás előtt szintén bekaphatunk pár falatot, például egy banánt, egy müzliszeletet vagy egy lekváros puffasztott rizsszeletet. Ha viszont érzékeny gyomrúak vagyunk, akkor szavazzunk inkább a folyékony táplálékra: mézzel készült kakaóra, gesztenyeturmixra, joghurtos banánturmixra.

Mit együnk közvetlenül az edzést megelőzően?

Közvetlenül futás előtt gyors energialöketre van szükség, ami legegyszerűbben sportgélek, gyümölcslevek, aszalt gyümölcsök fogyasztásával valósítható meg. Fontos megemlíteni, hogy bár hatásukra nagyon gyorsan megemelkedik a vércukorszint, sajnos ugyanolyan gyorsan vissza is esik, mely kedvezőtlen hatással lehet a teljesítményre, a mentális fókuszra. Ezeket a kellemetlenségeket elkerülve jobb választásnak bizonyulnak a karbolyn-tartalmú étrend-kiegészítők. A karbolyn egy olyan gyors felszívódású (de cukormentes!) szénhidrát, melyet lassabban használ fel a szervezet, mint az egyszerű cukrokat (pl. szőlőcukor, kristálycukor, méz). Használatával elkerülhetők a gyors vércukor-ingadozásból adódó tünetek, sőt, még a regenerációs folyamatokat is segítheti.

 A futóknak milyen étrend-kiegészítőket ajánl?

A futás közbeni megfelelő energiaszintet megteremthetjük hatékony étrend-kiegészítőkkel is, segíthet például egy koffein- és taurintartalmú teljesítményfokozó étrend-kiegészítő. Bár az L-karnitin mint zsírégető él a köztudatban, szerepe főként az állóképesség-javításban, a regeneráció támogatásában van. Az egyik leghatásosabb energizáló formula a természetes eredetű citrullin-malát, mely modern energizáló, teljesítményfokozó étrend-kiegészítők hatóanyaga. Segíthet az energiabiztosításban, a mentális és fizikai fáradtságérzet csökkentésében, az állóképesség- és erőnövelésben, valamint az izomlázat okozó tejsav felszaporodásának gátlásában is.

A futáshoz kapcsolódó táplálkozási interjúsorozatunk hamarosan folytatódik.

 

Szólj hozzá