2017. jan 01.

Hidegvízi úszás újévkor? – alaposan készülj fel rá!

írta: sportdieta
Hidegvízi úszás újévkor? – alaposan készülj fel rá!

Szinte a teljes északi féltekén rendeznek újévi hidegvízi úszó rendezvényeket, ami amellett, hogy nagyon egészséges, bulinak sem utolsó. Az extrém kihívás azonban komoly előkészületeket igényel.

bigstock-young-man-swimming-in-the-wint-150549422.jpgJegesmedve úszás, fókaúszás és ki tudja még hány néven emlegetik világszerte a hidegvízi úszást, vagy annak még extrémebb változatát, a jégúszást. Újév napján tartanak ilyen rendezvényeket Lengyelországban, Franciaországban, Nagy Britanniában és sok más országban is, de a legjelentősebb talán a holland verzió, ahol több tízezren mártóznak meg a hideg tengerben. De mit kell tudni erről a sportágról, és hogyan lehet felkészülni a hideg vízben történő úszásra?

            Hidegvízi úszásról akkor beszélünk, ha a víz hőmérséklete 6- 11 fok közé csökken, míg a jégúszás általában 0-5 fokos közegben történik. Ez sport nagyon megterheli a keringési rendszert, a tüdőt és a pszichét egyaránt, így keringési elégtelenséggel, terhesen vagy asztmás betegen egyáltalán nem ajánlott a kipróbálása. A szívre gyakorolt hatás egyértelműnek tűnik, azonban a másik két dolog talán igényel némi magyarázatot. A hideg vízzel érintkezve a szervezetet komoly stressz éri, amire pánik szerű menekülési kényszerrel és a lélegzet visszafojtásával reagálunk. Az úszás előtt ezért lélekben is fel kell készülni az „élményre” és mindenképpen kerülni kell a hirtelen vízbe ugrást. A hidegvízi úszó szervezetek azt javasolják, hogy otthon is készüljünk a várható körülményekre és már az esemény előtt gyakoroljuk a hidegvízben fürdést otthon, a kádban. A szervezet egy idő után valamelyest hozzá tud szokni a hideghez, így a pánik reakció lényegesen gyengébb lesz, mintha készületlenül ereszkedünk a hideg vízbe. Fontos, hogy a rendezvény napján is fokozatosan menjünk be a tengerbe, tóba vagy folyóvízbe és, ha úsznunk is kell (több helyen csak mártózásról van szó), akkor mindenképpen derékig a vízbe gázolva, merítsük arcunkat a víz alá. A pánik ugyanis legtöbbször akkor jelentkezik, ha az arcunk érintkezik a hideg vízzel. A szakértők azt is tanácsolják, hogy egy helyett két, neoprén sapkát vegyünk fel, mert ezek jobban szigetelnek a hagyományos úszósapkánál és a fejen keresztül távozik a testhő legnagyobb része. A másik komoly hőleadó felület a láb, így a neoprén zokni is jó ötletnek tűnik, ezzel azonban nem árt medencében is gyakorolni, mivel sokakat zavarhat az úszásban. Javasolt még a füldugó használata és úszás esetén a legalább negyed órás intenzív bemelegítés, ami komolyabb munkára fogja a keringési rendszert. A partra vigyünk magunkkal mindenképpen meleg holmit, hogy minél hamarabb vissza tudjuk állítani a normális testhőmérsékletet és úszás közben a lehető legkevésbé távolodjunk el a parttól.

            Talán jó ötletnek tűnik egy kupica lélekerősítő felhörpintése, azonban ezt minden hidegvízi úszó elutasítja. Az alkohol ugyanis akadályozza a test természetes hőszabályozását, így könnyebb hipotermiás – vagyis kihűlt – állapotba kerülni. Ez a hidegvízi úszás másik nagy veszélye, de szerencsére korán felismerhető. Ha úszás közben is remegni kezdünk vagy vacogni kezd a fogunk, akkor tudhatjuk, hogy közel a hipotermiás állapot és ideje kijönni a vízből. Ha mindezekkel tisztában vagyunk, akkor már mehetünk is az újévi fürdőzésre, melynek jótékony egészségügyi hatásai megkérdőjelezhetetlenek. Egy kutatás során olyan személyeket vizsgáltak, akik hetente több alkalommal is hideg vízben fürödtek és arra az eredményre jutottak, hogy fehérvérsejtjeik száma megnövekedett és teljes immunrendszerük erősebbé vált. A hideg víz okozta stressz aktiválta a test védekező mechanizmusát. Szintén jótékony hatást gyakorol az ilyen sport az általános kedélyállapotra, a fokozott endorphin termelés miatt, mely a szervezet fájdalomcsillapítója. A hölgyek különösen értékelni fogják, hogy a keringési rendszer felpörgése segít a méregtelenítésben és pozitív hatást gyakorol a narancsbőrre is. Ráadásul, ha újévi fogadalomként a család bővítését célozzuk meg, akkor a hidegvizes fürdőnél jobbat nem is találhatnánk. Bár elsőre furának tűnhet, a hideg víz nem lohasztja le a libidót, sőt éppen ellenkezőleg! A már említett kutatásban a hidegvizes fürdők után a vizsgált alanyok vérében több nemi hormont találtak, ami nem csak a vágy növekedéséhez, hanem a nemzőképesség fokozódásához is hozzá járul.  

     

Szólj hozzá

újév Úszás jeges víz