2017. jan 03.

Alga az immunerősítésért és a magasabb teljesítményért

írta: sportdieta
Alga az immunerősítésért és a magasabb teljesítményért

Az influenza szezonban különösen fontossá válik az immunrendszer erősítése. Miért ne tennénk egy olyan anyaggal, ami a sportban is csodás hatásokra képes.

spirulina_1.jpgEleinte divathóbortnak tűnt a tengeri algák fogyasztása, mára azonban több orvosi kutatás is igazolta ezek jótékony hatását. Bár a mértékadó szakmai lapok óvatosan fogalmaznak a témában, érdemesnek tartják a téma további kutatását, hiszen az eddigi vizsgálatok bizakodásra adnak okot. A spirulina nevű kék-zöld alga jótékony hatásai az egész testben nyomon követhetőek, a kutatók is inkább csak a betegségekkel kapcsolatos eredmények kapcsán visszafogottak.

De mi is a spirulina, és miért kedvelik a sportolók és a hírességek egyaránt?

A kék-zöld alga, vagy más néven spirulina egy óceánokban, de néha édesvizekben is fellelhető mikroorganizmus. Tápanyagkoncentráció igen magas, egyaránt tartalmaz esszenciális zsírsavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, karotint és nagy mennyiségű fehérjét. Ez utóbbi 51-71 százalékban található az algában, és valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza. A kutatási adatok szerint béta-karotin tartalma több, mint harmincszorosa a répáénak, háromszor annyi kálciumot találunk benne, mint a tejben és protein tartalma kétszerese a húsénak. In Vitro, vagyis laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatokban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a spirulina határozottan erősíti az immunrendszert és ellenálóbbá teszi a vírusok ellen, valamint elősegíti a probiotikumok szaporodását (bár ezeket embereken még nem tesztelték) és az internetes fórumozók tapasztalatai is egybecsengenek ezzel az állítással.

A sportolók közül Lee Evans, amerikai futó nagy rajongója a spirulinának ma is és két, olimpiai aranyérmét is ennek a tápanyagnak tulajdonítja. Nálunk Lubics Szilvia ultrafutó bajnokunk fogyasztja rendszeresen. Az algát fogyasztó sportolók az energiaszint növekedéséről, nagyobb sebességről és robbanékonyságról számoltak be, miközben úgy érezték, hogy mentális terhelhetőségük is megnövekedett. A spirulina nagy mennyiségben tartalmazza a megnövekedett fizikai igénybevétel esetében szükséges B1, B2 vitaminokat, magnéziumot és Q10 koenzimet. De segít a salakanyagok, a tejsavó és a szén-dioxid gyorsabb eltávolításában, lebontásában is. Ezzel nem csak a magas teljesítményt teszi lehetővé, de gyorsítja a regenerálódást is. Kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma, különösen jó forrása a szuperoxid diszmutáznak (SOD) és a Phycocyaninnak, melyek együttes hatása gyengíti az edzés okozta oxidatív stresszt és késlelteti a kimerülést.  A kék-zöld alga magas ásványianyag tartalma segít a terheléssel járó izzadás nyomán keletkező ásványianyag hiány pótlásában.

            De nem csak a sportolók, hanem a sztárok is előszeretettel fogyasztanak spirulinát, különösen azok, akik vegetáriánus koszton élnek. Alicia Silverstone a bőrre és fogakra ajánlott mixét készíti algából, míg Ellie Goulding énekesnő egyszerűen csak „A győztes”-ként emlegeti reggeli smoothie-ját, amit spirulina felhasználásával készít. Szintén nagy rajongója a kék-zöld algának a két szupermodell, Elle Macpherson és Candice Swanepoel. Elle a saját nevével fémjelzett kozmetikumába, a Super Elixirbe és reggeli turmixaiba is spirulinát tesz, miközben Candice az alga magas B- és E vitamin tartalmát tartja fontosnak. Tapasztalatai szerint a spirulina fogyasztása jótékony hatást gyakorol az emésztésre és méregtelenít, ráadásul az egyik legerősebb antioxidánsnak tartja azt.

Szólj hozzá