2017. jan 06.

Eszement téli sportok – kipróbálnád őket?

írta: sportdieta
Eszement téli sportok – kipróbálnád őket?

Wok lesiklás, jegesmedve úszás vagy éppen lovas sí. Hosszú a lista, hogy milyen extrém sportokat próbálhatsz ki, ha beáll a hideg idő.skibike.JPGBizony van élet a sí-szánkó-korcsolya háromszögön túl is. Az emberi képzelőerő határtalan, így mindenki megtalálhatja élete sportját, ami garantáltan az egekig emeli az adrenalin szintjét. Kezdjük is egy kakukktojással, az Ice blockinggal, aminek még nincsen magyar neve, így mi elkereszteltük jégkocka lesiklásnak. Bár ez a sport nyáron ígérkezik a legnagyobb bulinak, télen talán még könnyebben kivitelezhető. Ez azért van így, mert az ice blocking műveléséhez csak jég szükséges, és képzelőerő: fogj egy nagy jégtömböt vagy olvassz egybe sok, apró jégkockát, terítsd le valamivel és irány a legközelebbi domb. A kreatívabbak használhatnak két tömböt és egy deszkát is, ami már szinte egy szánkóval is felveszi a versenyt.

Ha végig nézzük, hogy emberek mivel teszik próbára az egészségbiztosító idegrendszerét, akkor láthatjuk, hogy a különböző lesiklósportok előkelő helyet foglalnak el. Két rokon ág a Shovel- és a Wok racing. Az első variáció a Shovel racing, melyet legkönnyebben hólapát versenynek fordíthatnánk, születésének pillanatát szinte látjuk is magunk előtt: egy unatkozó, de találékony családapa megcsömörlött a hólapátolástól, de észrevette, hogy milyen szép lejtős utcában lakik. Innen már csak egy lépés volt, hogy ráüljön a lapátra és már száguldjon is a domb aljáig. Nehéz azonban elképzelni azt a gondolatmenetet, aminek a végén valaki a családi Wok serpenyőt érezte a szánkó legkiválóbb helyettesítőjének. Ez ugyanis még az irányíthatóságot tekintve is gyengébb, mint a hólapát, hiszen nincs hosszú nyél, ami a kormányt helyettesíthetné. Mindenesetre a két sportnak komoly rajongótábora van, sőt hivatalos versenyeket is rendeznek belőlük. A wok lesiklás esetében a helyszín gyakran a bobok és versenyszánkók számára kialakított jégpálya.

Ha egy sípálya közelében egy autót látunk, ami egy kajakot hord a tetején, akkor mostantól az elmeorvosi segítségnyújtás helyett a Snow kayaking legyen az első, ami beugrik. Ez a sport briliánsan ötvözi a vadvízi evezés és a szánkózás gyönyörűségeit. A fás domboldalak még nagyobb kihívást tartogatnak.

Rutinos eszementek a téli sportok kapcsán a norvégok, akiknek a Skijoringot is köszönhetjük. Az eredeti felállásban egy ló vagy néhány kutya szükséges ehhez a testmozgáshoz, na meg persze két síléc és egy hosszú kötél. A lovas sí szemre igen tetszetős, de igen veszélyes, kivéve, ha van otthon egy lovunk, ami nem ijed meg egy hozzákötött síelőtől.

Nem új, de még mindig érthetetlen sportág a Ski ballett, mely tulajdonképpen a jégtánc átkomponálása sílécre. A sportág profijai ugyanolyan csavart ugrásokat képesek előadni kezükben a síbottal, mint a jégtáncosok a korcsolyáikon lovagolva. Persze a hó jóval biztonságosabb bukóközeg a jégnél, így a gyakorlásnak már nem lehet akadálya.

Komoly iparág épült azokra az extrém sportolókra, aki télen sem akarnak lemondani a kerékpározás szépségeiről. A Ski Biking esetében nagy túrákra nem érdemes számítani, mivel a sítalpakkal felszerelt bicikliszerűségeket csak a gravitáció képes mozgásra bírni. A sípályákon azonban menő, és színes színfolt lehet egy ilyen eszközzel megjelenni.

Szólj hozzá

téli sportok skijoring skibike extreme téli sportok ski ballett icewoking snow kayaking ice blocking