2017. jan 13.

Téli vitaminpótlás egyszerűen

írta: sportdieta
Téli vitaminpótlás egyszerűen

Télen jóval kevesebb vitamint fogyasztunk, mint a nyári időszakban, pedig bizonyos vitaminfajtákból nagyobb mennyiségre is lenne szükségünk. Ráadásul az év bármely időszakában nagyon nehéz a vitamin- és ásványi anyag szükségletet csupán ételekből fedeznünk, mivel ehhez elképesztő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt kellene enni. Hogyan pótolhatjuk őket egyszerűen?bigstock-beetroot-juice-115666538.jpg

A hideg idő, a rövid nappalok és a járványok időszaka komoly kihívások elé állítja a szervezetünket és különösen az immunrendszerünket, ráadásul a friss, vitamindús ételekhez a téli időszakban lényegesen nehezebben jutunk hozzá. Vannak azonban olyan vitaminforrások, melyeket ilyenkor is könnyen be tudunk szerezni. Mielőtt azonban rátérnénk ezekre az élelmiszerekre, nézzük meg, hogy melyek azok a vitaminok, amelyeknek megnő a szerepe a téli időszakban.

            Bizonyos vitaminféleségek megnövekedett szükséglete egyenes következménye a hideg hónapok megváltozott körülményeinek. Ebben az időszakban jobban cirkulálnak a közösségekben a különböző kórokozók, amik szükségessé teszik, hogy az immunrendszerünket plusz C-vitamin bevitellel turbózzuk fel. Bizonyos tevékenységek, mint a számítógép használata vagy éppen az autóvezetés, minden esetben komoly megterhelést jelent a szemek számára, azonban a téli hónapokban, a rövidebb nappalok miatt ez még fokozottabban igazzá válik. Ilyenkor kiemelten fontos az A-vitamin fokozott bevitele. Fontos megemlíteni, hogy az évvégi rohanás, a karácsonyi készülődés vagy az ajándékok vásárlása okozta stressz is könnyebbé tehető a B1 vitamin fokozott bevitelével. Ráadásul az idegrendszer működését támogató vitaminfajta a rövid nappalok okozta depresszió leküzdésében is fontos szerephez jut. Végül említsük meg a D-vitamint is, melyet a szervezet legkönnyebben a napsütésből tud pótolni, ebből azonban éppen télen van a legkevesebb és ilyenkor a szabadban való tevékenységek sem olyan vonzóak, mint a nyári időszakban.

            A kérdés jogosan merül fel: Mégis hogyan szerezzük be ezeket a fontos vitaminokat a téli időszakban? Valójában néhány forrás ezekben a hónapokban is könnyedén hozzáférhető! Kezdjük rögtön a D-vitaminnal. Az orvosi ajánlások szerint ennek a vitaminnak a hiányát már napi 15 perc szabadban végzett tevékenységgel is pótolni tudjuk ám, ha még erre sincsen időnk/alkalmunk, akkor együnk sok halat, vajat vagy tojást. Ezek az élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmazzák a létfontosságú vitamint. A felsoroltak közül is kiemelkedik a halak húsa, mely 100 grammonként akár 10 mg-ot is tartalmazhat. A B-vitamin esetében a legjobb források a tej, a hüvelyesek és a gabonafélék. Magas a B1 vitamintartalma a teljes kiőrlésű lisztnek is. Az A-vitamin leghatásosabban béte-karotin formájában hasznosul, melynek legfőbb forrása a sárgarépa, illetve a nehezebben hozzáférhető, de jóval nagyobb mennyiséget tartalmazó kék-zöld alga (spirulina). Nagy mennyiségben található A-vitamin a májban is, de a nehezebben hasznosuló retinol formájában.  

A C-vitamin legnagyobb mennyiségben a gyümölcsökben és a zöldségekben van jelen, ezt már az anyukák is megtanítják gyermekkorban. Azt azonban nem biztos, hogy elárulják, miként juthatunk hozzá a hideg hónapokban. Az első és legfontosabb forrás télen a savanyított saláta vagy a cékla. Szintén jó ötletnek tűnik a citrusfélék fogyasztása, azonban egy néhány éve készült kutatás fényében ezt lehet, hogy másképpen fogjuk látni. A University Of Chester által összeállított vizsgálati anyag által összeállított kutatási anyag ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy a gyorsfagyasztott gyümölcsök és zöldségek vitamin és antioxidáns tartalma nemegyszer magasabb, mint a „friss” gyümölcsöké. Az ok igen egyszerű. A gyorsfagyasztási eljárást a zöldségek szüretelése után a lehető legrövidebb időn belül (akár néhány óra) megkezdik, így a gyümölcs a legjobb formájában kerül a jégre. A nagyon alacsony tárolási hőmérséklet pedig elejét veszi a vitaminok és antioxidánsok lebomlásának, ami a hagyományos tárolás (a normál hűtés esetében is) azonnal megindul. A kutatók folyamatos mintavétellel megállapították, hogy a szüretelést követően három nap múlva a gyümölcsök vitamin tartalma már jelentősen csökkent. Pedig a mediterrán és különösen az egzotikus gyümölcsök esetében a szállítási idő ennél lényegesen hosszabb. Pótlásra válasszunk inkább egy jó minőségű multivitamint vagy ultravitamin, amely ellát minden szükséges vitaminnal és ásványi anyaggal.

 

Szólj hozzá

vitamin ultravitamin panhellen vitaminpótlás télen