2017. máj 24.

Fehérje – Milyet, mikor, miért?

írta: sportdietablog
Fehérje – Milyet, mikor, miért?

feherje-01.jpg

Rengetegen isznak protein shake-et, de kevesen tudják, melyik típust milyen célra érdemes választani. Íme egy kis gyorstalpaló, érthetően, lényegre törően.

A fehérjék legnagyobb szerepe testünk, szöveteink (pl. izomszövet) növekedésében, felépítésében, újjáépítésében van. Fehérje táplálék-kiegészítőt három alapvető célból szokás fogyasztani: Az izomzat növelése, az izomvesztés megakadályozása (például hosszútávfutóknál vagy más aerob sportoknál, melyek „égetik” az izmokat), illetve fogyókúra támogatása. Sok esetben a protein shake íze alapján választunk, ám ennél van lényegesebb tényező is, noha az élvezeti érték kétség kívül fontos. (Kinek kell a rossz íz, ha ihatunk finomat is.)Protein választás esetén érdemes megvizsgálni a fehérje-kiegészítők biológiai értékét, vagyis azt, hogy milyen mértékben képes a proteint hasznosítani a szervezetünk. Hiszen a fogyasztás célját tekintve ez a lényeg. A legjobban hasznosuló fehérjék – megelőzve a marha-, a tojás-, a kazein-,  a szója és minden egyéb protein kiegészítőt – a tejsavó készítmények, azaz a whey proteinek. Ezen belül a tejsavó koncentrátum jellemzője a maximális fogyasztói élmény (a legfinomabb ízek, kiváló állag), a tejsavó izolátum pedig kimagasló biológiai hasznosulási értékével vívta ki az elismerést.

Mivel az izolátum előállítása során a tejsavón alacsony hőmérsékletű szárítást, majd „szűrést” (izolálást) alkalmaznak, így megőrzik a fehérjék aktivitását és egy más fehérjekiegészítőknél könnyebben, gyorsabban emészthető készítményt kapunk. Innen már csak egy lépés vezet a fehérjék csúcsához, a hidrolizátumhoz. Egy speciális eljárással (hidrolízissel) tovább bontják a fehérjerészecskéket, mondhatjuk úgy is, hogy „előemésztik” a fehérjét. Ez még gyorsabb felszívódást és hatékonyabb hasznosulást eredményez. Tehát a legjobban hasznosuló fehérje készítmény a tejsavó hidrolizátum.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy mindenkinek hidrolizált fehérjét kell fogyasztania. Egyrészt a hidrolizátumnak – csúcsminőségének megfelelően – a legdrágább az előállítása. Így akinek a pénztárcája nem engedi meg, hogy rendszeresen hidrolizált tejsavó proteint fogyasszon, választhat egy jobb minőségű tejsavó koncentrátumot vagy koncentrátum-izolátum keveréket. És hogy mit jelent a jobb minőség? Ehhez először is tudni kell, mi is pontosan a tejsavó. A tejsavó nem más, mint a sajtgyártás során keletkező, magas fehérjetartalmú melléktermék, melyből vízelvonás, majd különböző finomítási eljárások útján kapjuk a tejsavó fehérje koncentrátumot, izolátumot és hidrolizátumot. Viszont nem mindegy, milyen sajtból származik az alapanyag, az pedig pláne nem, hogy a gyártó mindig ugyanonnan, ugyanolyan sajtból készült tejsavót szerez be, vagy hol ilyet, hol olyat használ, ami miatt időnként tapasztalhatjuk, hogy egy adott márka terméke egyszer ilyen, máskor olyan ízű, állagú. Ha ezt el akarjuk kerülni, válasszunk megbízható gyártót, ne feltétlenül a legolcsóbb terméket vásároljuk. (Közhely, hogy ami túl olcsó, az gyanús. Már csak azért is, mert valóban magas minőséget nem lehet a legolcsóbb alapanyagokból előállítani.)

feherje-02.jpg

A másik dolog, amivel jelentősen meg lehet növelni egy fehérje kiegészítő hatékonyságát, ha olyan enzimeket adnak hozzá, melyek segítik a fehérjében lévő aminosavak hasznosulását. Az aminosavak az izmok építőkövei, ezért a legfontosabb, hogy ezekből minél több épüljön be az izmokba. Ilyen természetes enzim például a szabadalmaztatott Aminogen® vagy a szintén szabadalmas PeptoPro®, ami jelenleg a proteinek csúcskategóriáját képviseli. Tehát egy tejsavó koncentrátum Aminogen enzimmel és esetleg izolátummal is kiegészítve (főleg ha finom is) tökéletes hidat képezhet a sima koncentrátum és a drága hidrolizátum között. Egy ilyen termék már a felső kategória belépőszintje, megfizethető áron. Jó példája a Panhellen „pirospajzsos” termékcsaládja, az Amino Whey.

Ha mégis a legjobbat szeretnénk, versenyre készülünk, kifejezett cél az izomépülés mellett a fogyás is, esetleg laktózérzékenyek vagyunk, akkor válasszuk a tiszta tejsavó izlátumot, vagy még inkább a hidrolizátumot. Figyeljünk arra is, hogy a termék lehetőleg ne tartalmazzon hozzáadott cukrot, valamint ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor vessük össze az egyes készítmények aminosav tatalmát. A legfelsőbb kategóriára jó példa a Panhellen Ultra Whey protein családja, ami nem csupán tiszta izolátumot és hidrolizátumot tartalmaz, hanem utóbbi a már említett, világviszonylatban is egyedülálló PeptoPro hidrolizátum.

Külön kategóriaként érdemes még megemlítenünk a növényi fehérjéket – szója, borsó, rizs, kender és társaik. Ezek hasznosulási értéke ugyan messze elmarad a tejsavó proteinektől, de szigorú vegánok számára kifejezetten jó alternatíva. Ha nem vagy vegán, akkor pedig válaszd a tejsavó készítményeket, a fent írtak figyelembevételével.

Szólj hozzá

protein fehérje tejsavó izolátum tejsavó koncentrátum protein shake fehérje shake hidrolizátum aminogen peptopro