2016. nov 09.

Bajnokok diétái a Yamstól a csirkefalatokig

írta: sportdieta
Bajnokok diétái a Yamstól a csirkefalatokig

A sportolók hisznek a babonákban, és ez nem csak a rituálékban, de az étrendjükben is megnyilatkozik. Vajon mit esznek a legnagyobb bajnokok, amitől a dietetikusok hátán égnek áll a szőr?

shutterstock_231389644.jpg

Venus Williams már régóta a tenisz állócsillaga. Miután 2011-ben gyógyíthatatlan autoimmun-betegséget diagnosztizáltak nála, átállt a nyers, vegetáriánus diétára. Azóta szinte csak nyers gyümölcsleveket, csírasalátákat és lencsét fogyaszt.

            Szintén hasonló diétára esküszik Michael Arnstein hosszútávfutó is. Ő napi 6000 kalóriát visz be, kizárólag nyers ételekből, és ez meg is hozta az eredményét: 17 percet faragott egyéni rekordjából, ami nem kis szó több, mint 50 maratonnal a háta mögött. Arnstein 10 naponta megy el bevásárolni, és ilyenkor 250 kilogrammnyi gyümölccsel tér haza. Igaz, ez négytagú családjának az adagja.

           Usain Bolttal, a világ leggyorsabb emberével kapcsolatban gyakran hallani a yams (jamgyökér) nevét. Bár laboratóriumban nem sikerült igazolni, hogy a felnőtt sportolók robbanékonyságára pozitív hatást gyakorolna ez a trópusi növényfajta, az azonban kiderült, hogy a gyermekek izomtömegének gyarapodására jótékony befolyással bír. A felnőtt pályafutása kezdete óta veretlen legenda azonban más furcsa étkezési szokással is bír. A pekingi olimpia ideje alatt nem sikerült megkedvelnie a kínai konyhát, így napi száz, McDonald's-ben készült csirke nugetsen élt a szereplése alatt. Egy dietetikus rögtön ki is számította, hogy Bolt csak ebből napi 4700 kalóriát vitt be a szervezetébe.

            Persze mindez még így is eltörpül az úszófenomén, Michael Phelps „sportdiétájához” képest. Bár az egyik amerikai talkshowban elhangzott napi 12 000 kalóriát cáfolta, de a valóságban 8 000 kalóriás bevitel is felfoghatatlan. Egy interjúban Phelps elmondta, hogy ebédre gyakran fogyaszt el egy teljes pizzát és mellé akár egy kilogrammnyi tésztát is. Reggelire és tízóraira pedig „elcsipeget”  2-3 tükörtojásos szendvicset, sajttal, paradicsommal, majonézzel, salátával és sülthagymával, amit három szelet cukrozott bundáskenyérrel és 2-3 csokis palacsintával kísér le.

            Meglepő módon az NFL ásza, Dwight Freeney a maga 122 kilogrammos testsúlyával éppen a szigorú diéta és az önsanyargatás híve. Szinte csak szőlőlevet, teát és vizet fogyaszt, és csak heti két napon engedélyez magának kilengést. Míg a játéknapok előtti héten kizárólag marhahúst és babot fogyaszt egész nap, beleértve a reggelit is! Ha ebben az időszakban étterembe kell mennie, akkor magával viszi az összetevőket és eligazítja a szakácsot, hogy miként süsse ki neki paprika, hagyma, zöldségek és só nélkül.

            Szintén nem mennénk vendégségbe „The Rock” Dwayne Johnsonhoz. A ma már inkább filmszerepeiről híres „Szikla” nap 5000 kalóriányi étellel tartja karban izmait, melynek nagy része barnarizsből és tengeri halból tevődik össze. Johnson saját elmondása szerint több, mint 400 kilógrammnyi tőkehalat eszik meg évente. Nem csoda, hogy neki is vannak előre betervezett „csaló napjai”.

            De úgy tűnik, hogy az amerikai kontinens egyébként is termeli magából a fura sportolókat és még furább étkeiket. Elég, ha megemlítjük Kevin Garnett, a Minesota kosarasának mogyoróvajas, zselés szendvicsét. Garnett a középiskolából került a Timberwolwes csapatához, ahol a meccsek előtt rituálisan fogyasztotta a fent említett szendvicset. Amikor 2007-ben átigazolt a Boston Celticshez, a csapat legnagyobb megrökönyödésére utasította a labdaszedőket, hogy készítsenek neki mogyoróvajas, zselés szendvicset. Bár a bostoniak korábban soha nem láttak ilyet, egy idő után valamennyien rászoktak, és ez lett a csapat közös meccs előtti babonája.

            Végezetül álljon itt egy olyan sportoló, aki hízókúrán vett részt, hogy valóban sportolóvá válhasson. A korábbi zenész, majd pankrátor Riff Raff, a legendás Hulk Hogantől kapta a tanácsokat, hogy miként építsen magának 120 kilogrammos testet, mellyel már érvényesülhet a WWF versenyein. A recept egyszerű volt: késő éjszaka pizzákat, hamburgereket, garnélarákokat, és a barbecue-t kellett ennie. 

Szólj hozzá

NFL Dwayne Johnson Futás Úszás Michael Phelps Usain Bolt Tenisz Vegetáriánus Pankráció Venus Williams Sporttáplálkozás Sportdiéta Yams Dwight Freeney Kevin Garnett