2018. feb 20.

VEGÁN SPORTOLÓK HELYES TÁPLÁLKOZÁSA

írta: sportdietablog
VEGÁN SPORTOLÓK HELYES TÁPLÁLKOZÁSA

vega-1.png

Örök kérdés a táplálkozástudományi szakemberek körében is, hogy vajon nyújtható-e megfelelő, maximális (sport)teljesítmény vegán életmód mellett. Egy biztos: nagyobb eséllyel lehet hiányos az étrend; akadhatnak kisebb-nagyobb problémák. Megfelelő tudással, tájékozódással és némi időráfordítással, odafigyeléssel azonban teljes értékű étrend állítható össze növényi eredetű táplálékokból is.
Ebben a cikkben a legnagyobb „hibalehetőségeket”, illetve azok kiküszöbölését emeljük ki, majd egy teljes értékű 3 napos mintaétrend következik.

VEGA VAGY VEGÁN – MI A KÜLÖNBSÉG?

Vegetarianizmus alatt a hétköznapi szóhasználatban egy olyan táplálkozási módot értünk, melynek gyakorlója nem eszik húst. Azonban a vegetarianizmusnak több formája létezik. Tradicionális vegetáriánus formák a szemivegetáriánus (vörös húsokat kerülők), az ovo-lakto vegetáriánus (növényi táplálékok mellett a tojás és a tej, tejtermékek is megengedettek), a lakto-vegetáriánus (növényi táplálékok + tejtermékek) és az ovo-vegetáriánus (növényi táplálékok + tojás). A legszigorúbb forma a vegán táplálkozás, mely kizárólagosan növényi eredetű táplálékok fogyasztását jelenti. Ezen belül egyre közkedveltebb a nyers-veganizmus, mely csak a nyers (növényi) ételek étrendbe iktatását engedi.
Pozitívumként említendő és értékelhető, hogy a vegetáriánusok számára nemcsak táplálkozási gyakorlatként jelenik meg a fogalom, hanem a legtöbb vega rendszerint nagy hangsúlyt fektet az egészség tudatos megőrzésére és egész életmódra kiterjedő eszmerendszert képvisel (testmozgás, környezetvédelem, állatvédelem stb.).

HIBALEHETŐSÉGEK

Legnépszerűbb vitatéma: a fehérjék
Tény, hogy a legtöbb növényi eredetű fehérje nem „komplett” (teljes értékű), tehát kevesebb féle esszenciális aminosavat tartalmaz, mint az állati eredetű táplálékok. Azonban komplettálással, azaz az élelmiszerek helyes párosításával (kiegészítésével) teljessé tehetjük a növényi fehérjéket is. Fontos kiemelni, hogy nem szükséges minden étkezést kompletté tenni; elegendő a főétkezésekre fókuszálni.
Élelmiszerek limitáló aminosavai (legkisebb mennyiségben jelen lévő esszenciális aminosav):
  • gabonafélék: lizin
  • hüvelyesek: metionin
  • olajos magvak, diófélék: metionin
  • kukorica: triptofán 
Menünket teljes értékűvé egészíthetjük, ha egyidejűleg tartalmaz gabonát, hüvelyest, illetve olajos magvat. Kukoricás ételekhez pedig érdemes valamilyen formában hüvelyest fogyasztani.
A növényi fehérjék biológiai hasznosulását a magas rosttartalom is nehezíti, ezért érdemes a könnyebben emészthető változatokat előnyben részesíteni.

élelmiszer

emészthetőség százalékban kifejezve

tojás

97

tej, sajt

95

hús, hal

94

hántoltatlan (“barna”) búza

86

hántolt (“fehér”) búza

96

babfélék

76-78

gombafélék

50-60

Néhány élelmiszer-fehérje emészthetősége

 

élelmiszer

10 g fehérje

búzaliszt (“fehér”)

105 g

főtt (“fehér”) rizs

480 g

zabpehely

70 g

burgonya

400 g

lencse

40 g

szárazbab

45 g

szójabab/szójaliszt

25 g

földimogyoró

40 g

Néhány élelmiszer 10 g fehérjét tartalmazó mennyisége

Amire kevesebben gondolnak: esszenciális zsírsavak

Tudjuk, hogy zsiradékra szüksége van a testünknek. Változatos táplálkozással vegánként (is) hozzájuttathatjuk szervezetünket a legtöbb zsírsavhoz. Akadnak azonban olyan esszenciális zsírsavak, melyek beviteléről nap mint nap gondoskodni kell: az omega-6 és omega-3 család tagjai. A megfelelő omega-6-3 arány 2:1-től 4:1-ig terjed. Étrendünkben azonban ez az arány 10:1 és 30:1 közé esik, tehát jócskán eltolódott az omega-6 zsírsavak irányába. Az elvégzett kutatások alapján az omega-6 zsírsav fokozott bevitele, illetve a magas omega-6-omega-3 arány nem előnyös a szívbetegségek megelőzésében. Mivel a legjobb omega-3 forrás a tengeri hal(olaj), vegánként még inkább oda kell figyelni a helyes bevitelre, arányra. Jó hír azonban, hogy a növényi élelmiszerek is jelentős mennyiségben tartalmaznak omega-3-at. Részesítsük előnyben a lenmagot (és olaját), a chia magot (illetve a belőle készült lisztet) vagy a diót (és olaját).

Amit tényleg hangsúlyozni kell: vitaminok és ásványi anyagok

Vas: Bármilyen nehéz is elfogadni, hiába tartalmaznak egyes növények nagyobb mennyiségben vasat, mint az állati termékek, a növényi eredetű vas sajnos kevésbé képes hasznosulni. Míg az állati eredetű vas kb. 20%-a, addig a növényi vas kb. 5%-a szívódik fel.
A felszívódást nehezítik a gabonákban, hüvelyesekben található fitátok; a sóskában, spenótban található oxalátok; az élelmiszerek magas rosttartalma vagy a kávé és tea csersav-tartalma. A hasznosulást segítik a C-vitamin, a folsav illetve a gyümölcsökben megtalálható szerves savak. Megoldás: vegánként vasszükségletünk kb. 1,5-2-szeresét igyekezzünk nap mint nap fedezni!

Egy egészséges felnőtt nő vasszükséglete 1,5-2 mg/nap, egy férfié 1 mg/nap

Néhány élelmiszer vastartalma (mg/100 g)

árpa (teljes mag)

2,8

búzakorpa

16

búzaliszt (teljes kiőrlésű)

3,4

köles

6

kukorica

1,5

rizs (barna)

0,2

rozspehely

2,7

zabpehely

4

lencse

6,5

szárazbab

6,6

szójabab

6,7

brokkoli

0,7

burgonya

0,5

cukkini

0,4

kelkáposzta

0,3

sárgarépa

0,3

sóska

3,8

spenót

2,9

zöldbab

0,7

alma

0,3

banán

0,3

birsalma

1,1

málna

0,9

narancs

0,1

ribizli (fekete)

3,5

datolya

1,9

aszalt szilva

2,3

aszalt füge

3,4

dió

2,5

mandula

4,1

mák

9,5

 

CinkCsökkentett húsfogyasztás esetén a bevitel nem mindig képes fedezni a szükségletet. A cink felszívódását ronthatja a magas rostbevitel és a fitátok. Hasznosulását a kielégítő fehérjebevitel, valamint az áztatás, csíráztatás javítja. Megoldás: fogyasszunk magas cinktartalmú növényi eredetű élelmiszereket, úgymint árpát (teljes mag), búzát (teljes mag), búzacsírát, búzakorpát, kölest, zabpelyhet, hüvelyeseket, mákot, napraforgómagot.
 
Kalcium: Az oxalátok (sóskában, spenótban, rebarbarában található meg nagyobb mennyiségben) és a fitátok (hüvelyesekben, gabonáknak) rontják a kalcium felszívódását. Hasznosulását a testmozgás, a szabad levegőn tartózkodás és a kielégítő fehérjebevitel segítheti. Mivel az állai eredetű fehérjék fokozzák a kalcium kiválasztását a vizelettel, ezért ebből a szempontból a vegánok előnyben vannak. Megoldás: válasszunk kalciummal dúsított termékeket, pl. dúsított növényi tejeket, tejtermékeket; gabonapelyheket; gyümölcsleveket vagy magasabb kalcium-tartalommal (figyeljük a címkéket: >150 mg/l) rendelkező ásványvizeket (pl. Theodora, Visegrádi). Az olajos magvak kiváló kalciumforrások, ezért naponta fél-egy marékkal bátran fogyasszunk el belőlük.
 
B12-vitamin: A B12-vitamint csak az állati szervezetek és a mikroorganizmusok képesek előállítani; a vékonybél baktériumai csak nagyon kis mennyiségben állítják elő, ami nem elegendő a napi szükséglet fedezéséhez! Számos élelmiszerre rá van írva, hogy B12- vitamint tartalmaz, ez azonban gyakran csak valamely hasonló szerkezetű anyag, de biológiailag nem biztos, hogy aktív. Magas folsavszint (ami jellemző a vegánokra) sokáig elfedheti a vitaminhiány tüneteit! Megoldás: vegánként feltétlenül alkalmazzunk B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt. Építsük be étrendünkbe a homoktövist; a fermentált növényi eredetű élelmiszereket, pl. a savanyú káposztát vagy a misot, továbbá válasszunk B12-vitaminnal dúsított termékeket (növényi tejek, gabonapelyhek, gyümölcslevek stb.). Egyes alga törzsek (Spirulina, Chlorella) is termelnek B12-vitamint, tehát bátran használjunk algákat tartalmazó étrend-kiegészítőket.

SZÜKSÉGES AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTÉS?

Mivel élelmiszereink lényegesen kisebb mennyiségben tartalmazzák a nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint amire a szervezetnek (főleg aktív élet esetén) szüksége lenne, ezért érdemes megfelelően összeállított étrendkiegészítő csomaggal (multivitaminnal) pótolni ezeket a mikrotápanyagokat. Vega vagy vegán életmód esetén ez – mint a fentiekből is kiderül – fokozottan fontos. 

Étrend-kiegészítő választás esetén az alábbiakra figyeljünk:

Tartalmazzon a kiegészítés minden szükséges mikortápanyagot, megfelelő arányban! Az egyes hatóanyagok milyen forrásból származnak, milyen formában vannak jelen? (Nem mindegy, hogy 5% vagy 90% hasznosul!) Lehetőleg étkezésekhez igazítva, egymástól megfelelően szeparálva, illetve megfelelő párosítással vihessük me a hatóanyagokat (nem mindegy, hogy mikor, hogyan visszük be a zsírban és a vízben oldódó vitaminokat, valamint azt is tudni kell, hogy bizonyos hatóanyagok együttes fogyasztása felerősítheti, míg mások gyengíthetik egymás hatását).
A fenti szempontok együttes figyelembe vételével készülnek az ultravitamin készítmények.

VEGÁN MINTAÉTREND AKTÍV ÉLETMÓDOT FOLYTATÓKNAK

Vegánnak lenni azért is jó lehet, mert szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Az ételek, a párosítások tárháza kimeríthetetlen, csupán az alapanyagokkal, élelmiszerekkel való ismerkedésre, valamint kreativitásra van szükségünk. Íme egy kis ízelítő a teljes értékű vegán étrendből:
vega-2.png

 

1. nap

2. nap

3. nap

reggeli

fűszeres babkrém

rozsos zsemle

savanyú káposzta

lenmagos-póréhagymás kukoricalepény

miso öntet

banános-fahéjas zabkása növényi tejjel

tízórai

nyers sárgarépa, karalábé

kapros (növényi) joghurt

Korpovit keksz

narancsos-aszalt szilvás smoothie rozspehellyel

mandulás-puffasztott amarántos datolyagolyó

ebéd

paradicsomos-gombás spagetti növényi sajttal

 

napraforgómagos

babfasírt

teljes kiőrlésű buci

sütőben sült kakukkfüves édesburgonya

friss kevert saláta

csicseriborsó „pörkölt”

rizs

diós rukkolasaláta

uzsonna

kókuszos banánturmix

mákkrém

puffasztott rizsszelet

búzakorpás (növényi) joghurt

alma

vacsora

hajdinával, lencsével töltött padlizsán

humusz

grillezett tofu

árpakása

zelleres céklasaláta

aszalt paradicsomos-zöldséges kölestál

Szólj hozzá

vega diéta vitamin alga vegán mintaétrend Diéta spirulina alga Vegetáriánus sporttáplálkozás Panhellen sportdieta ultravitamin vegán sportoló chlorella alga vegán mintaétrend