Tudjuk, hogy zsiradékra szüksége van a testünknek. Változatos táplálkozással vegánként (is) hozzájuttathatjuk szervezetünket a legtöbb zsírsavhoz. Akadnak azonban olyan esszenciális zsírsavak, melyek beviteléről nap mint nap gondoskodni kell: az omega-6 és omega-3 család tagjai. A megfelelő omega-6-3 arány 2:1-től 4:1-ig terjed. Étrendünkben azonban ez az arány 10:1 és 30:1 közé esik, tehát jócskán eltolódott az omega-6 zsírsavak irányába. Az elvégzett kutatások alapján az omega-6 zsírsav fokozott bevitele, illetve a magas omega-6-omega-3 arány nem előnyös a szívbetegségek megelőzésében. Mivel a legjobb omega-3 forrás a tengeri hal(olaj), vegánként még inkább oda kell figyelni a helyes bevitelre, arányra. Jó hír azonban, hogy a növényi élelmiszerek is jelentős mennyiségben tartalmaznak omega-3-at. Részesítsük előnyben a lenmagot (és olaját), a chia magot (illetve a belőle készült lisztet) vagy a diót (és olaját).
Amit tényleg hangsúlyozni kell: vitaminok és ásványi anyagok
Vas: Bármilyen nehéz is elfogadni, hiába tartalmaznak egyes növények nagyobb mennyiségben vasat, mint az állati termékek, a növényi eredetű vas sajnos kevésbé képes hasznosulni. Míg az állati eredetű vas kb. 20%-a, addig a növényi vas kb. 5%-a szívódik fel.
A felszívódást nehezítik a gabonákban, hüvelyesekben található fitátok; a sóskában, spenótban található oxalátok; az élelmiszerek magas rosttartalma vagy a kávé és tea csersav-tartalma. A hasznosulást segítik a C-vitamin, a folsav illetve a gyümölcsökben megtalálható szerves savak. Megoldás: vegánként vasszükségletünk kb. 1,5-2-szeresét igyekezzünk nap mint nap fedezni!
Egy egészséges felnőtt nő vasszükséglete 1,5-2 mg/nap, egy férfié 1 mg/nap
Néhány élelmiszer vastartalma (mg/100 g)
|
árpa (teljes mag)
|
2,8
|
búzakorpa
|
16
|
búzaliszt (teljes kiőrlésű)
|
3,4
|
köles
|
6
|
kukorica
|
1,5
|
rizs (barna)
|
0,2
|
rozspehely
|
2,7
|
zabpehely
|
4
|
lencse
|
6,5
|
szárazbab
|
6,6
|
szójabab
|
6,7
|
brokkoli
|
0,7
|
burgonya
|
0,5
|
cukkini
|
0,4
|
kelkáposzta
|
0,3
|
sárgarépa
|
0,3
|
sóska
|
3,8
|
spenót
|
2,9
|
zöldbab
|
0,7
|
alma
|
0,3
|
banán
|
0,3
|
birsalma
|
1,1
|
málna
|
0,9
|
narancs
|
0,1
|
ribizli (fekete)
|
3,5
|
datolya
|
1,9
|
aszalt szilva
|
2,3
|
aszalt füge
|
3,4
|
dió
|
2,5
|
mandula
|
4,1
|
mák
|
9,5
|
Cink: Csökkentett húsfogyasztás esetén a bevitel nem mindig képes fedezni a szükségletet. A cink felszívódását ronthatja a magas rostbevitel és a fitátok. Hasznosulását a kielégítő fehérjebevitel, valamint az áztatás, csíráztatás javítja. Megoldás: fogyasszunk magas cinktartalmú növényi eredetű élelmiszereket, úgymint árpát (teljes mag), búzát (teljes mag), búzacsírát, búzakorpát, kölest, zabpelyhet, hüvelyeseket, mákot, napraforgómagot.
Kalcium: Az oxalátok (sóskában, spenótban, rebarbarában található meg nagyobb mennyiségben) és a fitátok (hüvelyesekben, gabonáknak) rontják a kalcium felszívódását. Hasznosulását a testmozgás, a szabad levegőn tartózkodás és a kielégítő fehérjebevitel segítheti. Mivel az állai eredetű fehérjék fokozzák a kalcium kiválasztását a vizelettel, ezért ebből a szempontból a vegánok előnyben vannak. Megoldás: válasszunk kalciummal dúsított termékeket, pl. dúsított növényi tejeket, tejtermékeket; gabonapelyheket; gyümölcsleveket vagy magasabb kalcium-tartalommal (figyeljük a címkéket: >150 mg/l) rendelkező ásványvizeket (pl. Theodora, Visegrádi). Az olajos magvak kiváló kalciumforrások, ezért naponta fél-egy marékkal bátran fogyasszunk el belőlük.
B12-vitamin: A B12-vitamint csak az állati szervezetek és a mikroorganizmusok képesek előállítani; a vékonybél baktériumai csak nagyon kis mennyiségben állítják elő, ami nem elegendő a napi szükséglet fedezéséhez! Számos élelmiszerre rá van írva, hogy B12- vitamint tartalmaz, ez azonban gyakran csak valamely hasonló szerkezetű anyag, de biológiailag nem biztos, hogy aktív. Magas folsavszint (ami jellemző a vegánokra) sokáig elfedheti a vitaminhiány tüneteit! Megoldás: vegánként feltétlenül alkalmazzunk B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőt. Építsük be étrendünkbe a homoktövist; a fermentált növényi eredetű élelmiszereket, pl. a savanyú káposztát vagy a misot, továbbá válasszunk B12-vitaminnal dúsított termékeket (növényi tejek, gabonapelyhek, gyümölcslevek stb.). Egyes alga törzsek (Spirulina, Chlorella) is termelnek B12-vitamint, tehát bátran használjunk algákat tartalmazó étrend-kiegészítőket.
SZÜKSÉGES AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTÉS?
Mivel élelmiszereink lényegesen kisebb mennyiségben tartalmazzák a nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, mint amire a szervezetnek (főleg aktív élet esetén) szüksége lenne, ezért érdemes megfelelően összeállított étrendkiegészítő csomaggal (multivitaminnal) pótolni ezeket a mikrotápanyagokat. Vega vagy vegán életmód esetén ez – mint a fentiekből is kiderül – fokozottan fontos.
Étrend-kiegészítő választás esetén az alábbiakra figyeljünk:
Tartalmazzon a kiegészítés minden szükséges mikortápanyagot, megfelelő arányban! Az egyes hatóanyagok milyen forrásból származnak, milyen formában vannak jelen? (Nem mindegy, hogy 5% vagy 90% hasznosul!) Lehetőleg étkezésekhez igazítva, egymástól megfelelően szeparálva, illetve megfelelő párosítással vihessük me a hatóanyagokat (nem mindegy, hogy mikor, hogyan visszük be a zsírban és a vízben oldódó vitaminokat, valamint azt is tudni kell, hogy bizonyos hatóanyagok együttes fogyasztása felerősítheti, míg mások gyengíthetik egymás hatását).
A fenti szempontok együttes figyelembe vételével készülnek az
ultravitamin készítmények.
VEGÁN MINTAÉTREND AKTÍV ÉLETMÓDOT FOLYTATÓKNAK
Vegánnak lenni azért is jó lehet, mert szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Az ételek, a párosítások tárháza kimeríthetetlen, csupán az alapanyagokkal, élelmiszerekkel való ismerkedésre, valamint kreativitásra van szükségünk. Íme egy kis ízelítő a teljes értékű vegán étrendből:

|
1. nap
|
2. nap
|
3. nap
|
reggeli
|
fűszeres babkrém
rozsos zsemle
savanyú káposzta
|
lenmagos-póréhagymás kukoricalepény
miso öntet
|
banános-fahéjas zabkása növényi tejjel
|
tízórai
|
nyers sárgarépa, karalábé
kapros (növényi) joghurt
Korpovit keksz
|
narancsos-aszalt szilvás smoothie rozspehellyel
|
mandulás-puffasztott amarántos datolyagolyó
|
ebéd
|
paradicsomos-gombás spagetti növényi sajttal
|
napraforgómagos
babfasírt
teljes kiőrlésű buci
sütőben sült kakukkfüves édesburgonya
friss kevert saláta
|
csicseriborsó „pörkölt”
rizs
diós rukkolasaláta
|
uzsonna
|
kókuszos banánturmix
|
mákkrém
puffasztott rizsszelet
|
búzakorpás (növényi) joghurt
alma
|
vacsora
|
hajdinával, lencsével töltött padlizsán
humusz
|
grillezett tofu
árpakása
zelleres céklasaláta
|
aszalt paradicsomos-zöldséges kölestál
|