2016. dec 20.

Fehérjedús desszertek a karácsonyi asztalra

írta: sportdieta
Fehérjedús desszertek a karácsonyi asztalra

A karácsonyi ünnepek a nagy családi vacsorákról és a finom falatokról, desszertekről szólnak. De mit tegyünk, ha nem szeretnénk mindeközben lemondani a jól bevált sportdiétánkról sem? A sportolók egyik legnagyobb kihívása, hogy megteremtsék a megfelelő fehérjebevitelt, erre leginkább a fehérjeporok fogyasztása adhat megoldást. Íme, néhány tipp karácsonyra, amivel teljesítheted az előírt fehérjebevitelt, és mindeközben a finom falatokról sem kell lemondanod!depositphotos_66953009_s-2015.jpg

  1. A karácsony a minőségi fehérjékről szóljon!

A karácsonyi időszakban tradicionálisan - még a magyar konyhában is -  rengeteg halat fogyasztunk. Ezt a hagyományt bármely sportoló bátran követheti, hiszen a grillezett, főtt tengeri vagy édesvízi halak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban egyaránt! Ha választani kell a töltött káposzta és a grillhal között a családi vacsorán, inkább ez utóbbi mellett döntsünk! Ha úgy érezzük, hogy mindemellett még plusz fehérjére is szükségünk van, akkor vásároljunk jó minőségű natúr (ízesítés nélküli) fehérjeport, amivel számos fogás és desszert elkészíthető!

  1. Az angolszász karácsonyi cookie-k nyomában!

Nagy-Britanniában és Amerikában karácsonykor általában cookie-t készítenek, egyrészt egyszerűsége, másrészt hosszú eltarthatósága miatt. Magyarországon többnyire mézeskalácsot sütünk hagyományos karácsonyi kekszként, de ha szeretnénk a diétánkra is ügyelni, inkább készítsünk angolszáz mintára, fehérjedús, cukormentes, csokis kekszet. A sütihez nem kell más, mint teljeskiőrlésű liszt, vaj, fehérjepor és víz, sztévia és színtiszta kakaó. A kekszet hetekkel az ünnepek előtt is elkészíthetjük, mivel a tojásmentes változatok jól elállnak egy zárható fémdobozban.

  1. Bejgli fehérjeimádóknak!

A tipikus bejgli egyik karácsonyi asztalról sem hiányozhat, ugyanakkor a nagymamáink élesztős, cukros változata felett már eljárt az idő. A világhálón számtalan könnyedebb változatot is fellelhetünk, amelyeknek a receptje csak részben tér el a hagyományostól. A dió és máktöltelékhez cukor helyett használhatunk eritritet, tej helyett pedig natúr fehérjeporból készült italt. A tésztát készíthetjük teljes kiőrlésű lisztből, egészséges kókuszzsírral és tojással, kihagyva az élesztőt. Így egy sokkal könnyedebb finomságot kapunk.

  1. Csodás karácsonyi palacsinta Mexikóból

Mexikóban gyakran készítenek édes tortillát különböző friss és aszalt gyümölcsökkel karácsonyra. Ennek egyik magyarosított változata lehet a vaníliás- gyümölcsös palacsinta, amely bármelyik karácsonyi asztalon megállja a helyét. Natúr fehérjeporral dúsítsuk a hagyományos palacsinta tésztáját, majd töltsük meg vaníliás fehérjeporból készült sodós gyümölcsökkel. Ha ügyelni szeretnénk a cukorbevitelre is, akkor válasszunk valamilyen fagyasztott bogyós gyümölcsöt, szedret, málnát, áfonyát!

  1. Szilveszteri malacsült sütőtökös főzelékkel

Az újévet hazánkban legtöbbször malacsülttel köszöntik, amely egyrészt szerencsét hoz a hiedelmek szerint, másrészt a sportolók is bátran fogyaszthatják a magas fehérjetartalom miatt, csak válasszanak kevésbé zsíros falatokat! A sült húshoz ajánlható valamilyen zöldsaláta egyszerűen, de kiegészítheti egy csodás sütőtökös főzelék is, amelyben a pürésített sütőtököt, natúr fehérjeporral, tápiókával sűrítjük, illetve mogyoróval és gyömbérrel ízesítjük.

  1. Az ünnepek között tartsunk egy kis szünetet az evészetben!

A karácsonyi napokat követően sokan eltelítődnek a rengeteg finomsággal, és az is előfordulhat, hogy többet eszünk a kelleténél. Ilyenkor tartsunk egy-egy pihenőnapot, engedjük fellélegezni emésztőrendszerünket: vacsorára kizárólag valamilyen fehérjeturmixot fogyasztunk, ezekből számtalan finom (vaníliás, csokis) változat kapható!

Szólj hozzá

karácsony fehérje Sporttáplálkozás sportdieta